1. Ön değerlendirme için;
    Profesör ve Doçent adayları, özgeçmiş ile yayın listelerini, "öğretim üyesi kadrolarına başvuru sırasında kullanılacak olan bilgi formu'na ekleyerek müracaatlarını EABD/Bölüm Başkanlığı'na iletir.
  2. Genel Kriterleri sağlayan adaylar, resmi işlemleri için bir dilekçe(*) ekinde aşağıda içeriği belirtilen dosya ile Rektörlüğü şahsen başvuruda bulunurlar. Profesör adayları 6 takım, Doçent adayları 4 takım ayrı dosya halinde başvurularını Rektörlük Makamına dilekçe ile iletir.
    • Özgeçmiş ve yayın listeleri
    • Onaylı diploma/belge fotokopileri (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora ve Doçentlik v.b. asılları ile birlikte gelindiğinde diploma/belge onayları PDB tarafından yapılabilecektir.)
    • Onaylı dil belgesi, (KPDS, ÜDS, TOEFL v.b.)
    • Bilimsel çalışmaları
    • Atıfları
    • Yayınları
  3. Yapılan başvurular Rektörlük Makamınca incelenir.
  4. Adayın durumunu değerlendirebilecek jüri üyeleri, profesörler için Üniversite Yönetim Kurulu'nca, doçentler için rektörlük makamınca belirlenir.
  5. Yapılan başvurular sırasında ilgililerin getirmiş olduğu dosyalar Personel Dairesi Başkanlığı tarafından ilgili jüri üyelerine gönderilir.
  6. Jüri üyeleri, ilgili hakkında hazırlamış oldukları raporları doğrudan Üniversitemiz Rektörü ismine gönderirler.
  7. Profesör ve doçent unvanıyla görevlendirme evrakları rektör yardımcısı tarafından ÜYK'ya havale edilir.
  8. Üniversite Yönetim Kurulu'nda görüşülerek unvan değişikliğine ilişkin karar alınır.
  9. İlgilinin unvan ve ücret değişikliği Personel Daire Başkanlığı tarafından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na iletilir.
  10. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'ndan alınan onay, ilgiliye ve bağlı olduğu Dekanlık/Enstitü'ye bildirilir. Sistem kayıtları yapılır.

(*)Profesör adayları dilekçelerinde ve yayınlarında başlıca araştırma eserlerini belirteceklerdir.