Üniversite Yönetim Kurulu'nun 28 Ocak 2025 tarih ve 2025/5-7 sayılı kararının ekidir.

1. ODTÜ Geliştirme Vakfı bilimsel makale ödülüne aday gösterilecek yayınların, Web of Science (WoS) veri tabanında Q1 veya Q2 kategorisinde sınıflandırılan hakemli bilimsel dergilerde tam metin olarak yayımlanmış olması gerekir.

2. Yayınlanan makalelerin yer aldığı dergilerin hangi çeyreklik ve Ortalama JIF Yüzdeliği (Average JIF Percentile) kategorisi kapsamında değerlendirileceği, ilgili derginin en son güncellenen WoS sınıflama verileri dikkate alınarak her yılın Ocak ayında güncellenir. Bu nedenle, ödül başvurusunun yapıldığı tarihte bazı dergilerin çeyreklik kategorisinin farklılık gösterebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

3.Başvurunun yapıldığı tarihte aşağıda belirtilen nitelikleri taşıyan yayın yazarları ödüle aday olmak için başvurabilir:

a.ODTÜ kadrolarında tam zamanlı olarak görev yapan öğretim elemanları,
b. ODTÜ idari kadro ve pozisyonlarında görev yapan tam zamanlı personel,
c. ODTÜ lisans veya lisansüstü programı öğrencileri,
d. ODTÜ'den emekli olan ve başka bir kurumda kadrolu olarak çalışmayan öğretim elemanları,
e. ODTÜ’de tam zamanlı olarak görev yapan öğretim üyesi ile ortak yazarlı yayın olması koşuluyla; ODTÜ'de bulunan ÖYP’li araştırma görevlileri ve DOSAP kapsamdaki araştırmacılar

4. Ödüle aday kişinin kurum adresinin ODTÜ Senatosu'nun belirlediği "Yayınlarda Kurum Adresi Belirtilmesine İlişkin Esaslar"a uygun şekilde verilmiş olması ve bu adresin tek başına ya da başka bir kurum ile birlikte ODTÜ olması gerekir.

5. Ödüle aday gösterilecek makalenin başvurunun yapıldığı yılda olması ve basım bilgilerinin (DOI ve cilt numarası ile yıl bilgileri) kesinleşmiş olması gerekmektedir.

6. ODTÜ Geliştirme Vakfı için ödül önerisi, yazarın başvurusu üzerine Rektörlük tarafından yapılır. ODTÜ kadrolarında tam zamanlı görev yapan öğretim elemanlarının başvurularının Üniversitemiz Akademik Performans Değerlendirme Süreç Yönetim Sistemi APSİS üzerinden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

7. Madde 3'te tanımlanan farklı yazar gruplarına, Madde 1 kapsamındaki makaleler için verilecek ödül miktarları ODTÜ Yönetim Kurulu önerisiyle ODTÜ Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

8. 2025 yılında yayınlanan makaler için belirlenen ödül miktarı WoS Q1 dergi listesinde yer alan makaleler için 12.000 TL; WoS Q2 dergi listesinde yer alan makaleler için ise 6.000 TL'dir. Yazar sayısına göre bir makale için verilecek toplam ödül tutarı WoS Q1 veya WoS Q2 için belirlenen ödül miktarı aşağıda belirtilen kat sayılarla çarpılmasıyla belirlenir.

  • Yazar sayısı ≤ 10             : 1.0
  • 10 < Yazar Sayısı 20    : 0.7
  • 20 < Yazar Sayısı 40    : 0.5
  • 40 < Yazar Sayısı 90    : 0.3
  • 90 < Yazar Sayısı             : 0.1

 9. Clarivate veritabanında Ortalama JIF Yüzdeliği sırlamasına göre ilk %5’te veya Nature Index’te yer alan dergilerde yayımlanan makaleler için ilgili ödül tutarı 8. maddede belirtilen yazar sayısına göre hesaplanan ödül tutarı 1.75 kat sayısı ile çarpılarak belirlenir.

10. Yayınların uluslararası ortak yazarlı (yurtdışı adresli) olması durumunda ilgili ödül miktarı 1.2 katsayısı ile çarpılarak belirlenir.

11. Ödül tutarı ODTÜ adresli yazarlar arasında eşit olarak dağıtılacaktır.

12. Yürütülen en son Akademik Performans Değerlendirme (APD) döneminde başvuru yaparak değerlendirme süreçlerine dahil olmayan üniversitemiz akademik kadrolarında tam zamanlı görev yapan öğretim elemanları, son APD sürecini takip eden takvim yılında makale ödülü başvurusu yapamayacaklardır. Ancak, son APD başvuru dönemi süresince veya sonrasında üniversitemiz akademik kadrolarında tam zamanlı görev yapmaya başlayan öğretim elemanları için bu kısıtlama uygulanmaz.

13.Makale ödülü başvurusu yapılabilmesi için ilgili yayın kaydının araştırmacının ORCID web sitesindeki kişisel alanına eklenmesi ve ORCID yayın listesinde kamuoyuna açık olarak görünür olması zorunludur.

14. Yukarıdaki kurallar 2025 yılında yapılacak yayınlar için geçerlidir.

15. 2024 yılında yayınlanan makaleler için 2025 yılında yapılacak ödül başvurularında “2024 Yılı ODTÜ Geliştirme Vakfı Bilimsel Makale Ödülü Esasları” geçerlidir.

16. Yukarıda belirtilen kriterler dışında kalan, ancak değerlendirilmesi için özel bir sebep olduğu düşünülen yayınlar için yapılan başvurular ÜYK tarafından değerlendirilir.

Not: 2024 Yılı Yayın Teşvik başvuruları 31 Mart 2025 tarihine kadar yapılabilecektir. Bu tarihten sonra 2024 Yılı için başvuru yapılamayacaktır. 2025 Yılı Yayın Teşvik başvuruları, başvuru sisteminin yeni kurallara göre güncellenmesi sonrasında, 1 Nisan 2025 tarihi itibarıyla yapılabilecektir.