İŞKUR Gençlik Programı kapsamında alınan başvurulara ilişkin 20.02.2025 tarihinde yapılan Noter kurasında "Asil" ve "Yedek" Listede İsmi Bulunan Öğrencilerimizin Dikkatine
Son Güncelleme:
- English
- Türkçe
Bilindiği gibi, İŞKUR Gençlik Programı için başvurular 13 - 17 Şubat 2025 tarihleri arasında İŞKUR üzerinden alınmıştır. 5582 ve 5583 portal numaralı her iki ilanda belirlenen kontenjanın üzerinde başvuruların alınması sonucu, “Asil” ve kalan adaylar arasından “Yedek” sıralamasının yapılması üzere 20.02.2025 tarihinde saat 09.30’da Üniversitemiz Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonunda, Ankara 79. Noteri tarafından kura çekilişi yapılmıştır. Kura sonucu belirlenen listeler 20.02.2025 tarihinde https://pdb.metu.edu.tr/tr/iskur-genclik-programi web adresimizden duyurulmuştur.
“Asil” listede ismi bulunan öğrencilerimizin İŞKUR Gençlik Programı başvuru şartlarını taşıyıp taşımadığının (programa ilişkin şartlara https://pdb.metu.edu.tr/tr/iskur-genclik-programi adresinden ulaşılabilir) tespit edilebilmesi için aşağıda belirtilen belgeleri, 26.02.2025 tarihi mesai bitimine kadar elden öğrenim görmekte oldukları Fakülte Sekreterliği, Enstitü Sekreterliği, Yüksekokul Sekreterliğine teslim etmeleri gerekmektedir.
Öğrencilerimizin teslim etmiş oldukları belgeler, öğrenim görmekte oldukları Fakülte Sekreteri, Enstitü Sekreteri, Yüksekokul Sekreteri tarafından ilgili genelge kapsamında kontrol edilecektir. İlgili Yönetici tarafından yapılan kontrollerde başvuru şartlarını taşımadığı belirlenen “Asil” adaylara ilişkin bilgiler, gerekçesi ile birlikte ilgili öğrenciye ve işlemin ivediliği gereği öncelikle pdb@metu.edu.tr adresine e-posta ile, ardından Personel Daire Başkanlığına, Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden yazı ile 27.02.2025 tarihi mesai bitimine kadar bildirilecektir. Birimler söz konusu değerlendirme sürecine ilişkin yazılı olarak bilgilendirilmiştir.
1-İkametgah Belgesi (e-Devlet üzerinden alınacak barkodlu belge)
2-İkamet edilen hanede en yakın döneme ait aylık toplam kazancın; net asgari ücretin 3 katını geçmediğine dair “Taahhütname”. (Örneğine ulaşmak için tıklayınız.)
Dikkat! Hane gelirinin tespitinde; öğrencinin birincil veya ikincil ikametgahı; yurtlar ve benzeri toplu yaşam alanları ise; ilgili asil öğrenci aday, gelir testinden muaf olup, ikametgahı yurtlar olan öğrenciler ile taahhütname imzalanmayacaktır.
Asil öğrenci aday, ailesi ile birlikte yaşıyor ise; (ikametgahı konut adresi olanlar), ailenin hane geliri, gelir testi hesabına dahil edilmektedir. Öğrencinin programdan faydalanabilmesi için; en yakın döneme ait hane gelirinin aylık toplamı, net asgari ücret tutarının 3 katını (66.314,01 TL) geçmemesi gerekmektedir. Asil öğrenci aday, hane gelir şartını sağladığına dair taahhütname vermesi gerekmektedir. Taahhütnamedeki beyanın doğruluğundan ilgili öğrenci sorumludur.
3-e-Devlet kapısı üzerinden tüm hizmet bilgilerini içerir (4A, 4B ve 4C Tescil) “Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü.”
4-Sağlıkla ilgili olarak çalışmaya engel bir durum olmadığı ve katılım şartlarında sigortalılık ile ilgili belirtilen;
d) Program talep tarihinden önceki bir yıl içerisinde ve programın fiilen başlayacağı tarihe kadar yüklenicinin veya bağlı, ilgili, ilişkili ve yan kuruluşlarının çalışanı olmamak,
e) Başvuru tarihinden önceki son bir aylık sürede 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmak veya sigortalı sayılmamak,
f) Başvuru tarihi itibarıyla 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesi kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmak veya sigortalı sayılmamak,
maddeleri açısından engel bir durumu bulunmadığı beyanını içerir dilekçe. (Matbu dilekçe-beyan formu örneği için tıklayınız.)
Asıl adayların istihdam hakkını kaybetmesi veya hakkından feragat etmesi durumunda yedek adayların hak kazanma durumuna ilişkin bilgi:
1-İşgücü Uyum Programının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 15. maddesi kapsamında yürütülmesi gereken adli sicil sorgulama işlemleri de başlatılmış olup, sorgu sonucunda sicil kaydı bulunan “Asil” öğrencinin hak kazancı, sıradaki “Yedek” öğrenciye kaydırılacaktır.
2-Süresi içerisinde birimine evrak tesliminde bulunmayan veya teslim edilen belgelerde eksik bulunması halinde, ilgili “Asil” öğrenci, hakkından vazgeçmiş sayılacak ve yerine “Yedek” öğrenci hak sahibi olacaktır.
3-Asil adayların yukarıda belirtilen belge teslimi yapacağı bu süreçte, istihdam hakkından vazgeçmesi durumunda, birimine (Fakülte Sekreterliği, Enstitü Sekreterliği, Yüksekokul Sekreterliği) feragat ettiğine dair dilekçe vermesi gerekmektedir. Bu durumda ilgili Asil adayın yerine Yedek aday hak sahibi olacaktır. Feragat dilekçesine ulaşmak için tıklayınız.
4-Asil adayların birimlerine belge teslimi sonrası birimlerce yapılan kontrollerde, başvuru şartlarını taşımadığına ilişkin ilgili birimlerden bildirilecek Asil adayların yerine “Yedek” adaylar sırasıyla çağrılacaktır. Bu noktada “Yedek” adayların da belge ibrazında bulunmaları ve ibraz edilen belgelerin kontrolü gerekmekte olup, yedek adaylar ile öncelikle Personel Daire Başkanlığınca irtibat kurulacaktır. Sırası gelen yedek aday, belge ibrazı için öğrenim görmekte olduğu ilgili birime yönlendirilecektir. Bu işlem kontenjan karşılanana kadar ve 28.02.2025 tarihi mesai bitimi tamamlanmak üzere yedek adaylar ile devam edecektir.
Tüm bu işlemler sonucunda belirlenecek nihai liste ile Gençlik Programından faydalanacak öğrenciler için duyuruların takip edilmesi önem arz etmektedir.
İŞKUR Gençlik Programı Noter Kura Çekilişi Sonuçları asil ve yedek listelerine aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından; üniversite öğrencilerinin istihdam edilebilirliğini artıracak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplinini kazandırmak üzere düzenlenen ve bir aktif işgücü programı olan İŞKUR Gençlik Programı protokolü imzalanmıştır.
İŞKUR Gençlik Programının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Genelge’nin 6. maddesi kapsamında, İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından Üniversitemize 2025 akademik yılı bahar dönemi için 985 kontenjan belirlenmiştir. Katılımcılara, katılım sağladıkları her bir gün için 2025 yılına yönelik belirlenen 1.083 TL cep harçlığı ödenecektir. Programın uygulama süresi toplam 3,5 (üç buçuk) ay olup, başlangıç tarihi 03.03.2025, bitiş tarihi 27.06.2025’tir. Programdan günlük yararlanma süresi 7,5 saattir.
Başvurular, 13.02.2025 – 17.02.2025 tarihleri arasında alınacak olup, öğrencilerimizin başvurularını https://esube.iskur.gov.tr/Istihdam/IstIskurGenclikProgramArama.aspx internet adresi üzerinden yapmaları önem arz etmektedir.
Üniversitemizde Kısmi Zamanlı Öğrenci olarak görev yapmakta olan öğrencilerimizden, İŞKUR Gençlik Programından faydalanmak isteyenlerin programa başvuru öncesinde bu görevlerinden ayrılmış olmaları elzemdir.
Öğrencilerimizin Üniversitemiz için açılan ilana başvurması gerekmektedir. Gençlik Programına katılım şartları, faaliyet alanları, verilecek eğitimler, uygulama süresi, yapılacak ödemeler vb. konuya ilişkin tüm detaylı bilgiler https://www.iskur.gov.tr/is-arayan/aktif-isgucu-programlari/iskur-genclik-programi internet adresinde yer almaktadır.
Öğrencilerimizin programa başvuru yapabilecekleri kontenjan dağılımı ve portal numaraları aşağıdaki tabloda yer almakta olup, görevlendirilecekleri bölüm/birim ayrıntılı açıklaması Üniversitemiz Birim/Bölüm Dağılım Ek-1 Tabloda açıklanmıştır.
Portal No |
Üniversite |
Kontenjan |
Uygulama Yeri |
Toplam Kontenjan |
5582 |
Orta Doğu Teknik Üniversitesi |
585 |
MERKEZ KAMPÜS (FAKÜLTELER-ENSTİTÜLER-UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİ-YDYO) |
985 |
5583 |
Orta Doğu Teknik Üniversitesi |
400 |
MERKEZ KAMPÜS (REKTÖRLÜĞE BAĞLI İDARİ BİRİMLER-BAŞKANLIKLAR) |
İŞKUR Gençlik Programı Katılım Şartları Nelerdir?
• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
• 18 yaşını tamamlamış olmak,
• İş Kurumuna (İŞKUR) kayıtlı olmak (Başvuru yapmak için bireysel üye olarak giriş yapılması gerekmektedir. Bireysel üye olmayanlar; https://esube.iskur.gov.tr/UserSignUp.aspx internet adresinden üye olma adımlarını takip ederek İŞKUR Portal Sistemi’ne kayıt yaptırmalıdır.)
• Yaşlılık veya malullük aylığı almamak,
• Program talep tarihinden önceki bir yıl içerisinde ve programın fiilen başlayacağı tarihe kadar yüklenicinin veya bağlı, ilgili, ilişkili ve yan kuruluşlarının çalışanı olmamak,
• Hane gelir şartını sağlamak,
• Kurum tarafından sunulan aktif işgücü veya işsizlik sigortası programlarının yararlanıcısı olmamak,
• Yüklenici üniversitenin öğrencisi olmak (Açık öğretim veya uzaktan öğretim öğrencisi olmamak, kaydını dondurmuş ve/veya pasif durumda olmamak).
Katılımcıların Belirlenmesi
İŞKUR Gençlik Programı başvuruları 17.02.2025 tarihinde saat 23.59'da son bulacak olup, her iki ilan için İŞKUR tarafından belirlenen kontenjan sayısının üzerinde başvuru olması durumunda noter huzurunda kura çekilişi yapılarak adaylar belirlenecektir.
Ayrıca; noter huzurunda yapılan çekiliş ile asil aday listesine giremeyen yedek adayların sıralaması da belirlenecektir.
İŞKUR Gençlik Programı Uygulanabilecek Faaliyet Alanları Nelerdir?
• Sürdürülebilir Kampüs Faaliyetlerinin Desteklenmesi,
• Kampüs Altyapı ve Bakım Faaliyetlerinin Desteklenmesi,
• Sosyal ve Kültürel Faaliyetlerin Desteklenmesi,
• Akademik ve İdari Faaliyetlerin Desteklenmesi,
• Toplumsal Hizmet ve İşbirliği Faaliyetlerinin Desteklenmesi,
• Öğrenci Gelişim ve Uyum Faaliyetlerinin Desteklenmesi,
• Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Faaliyetlerinin Desteklenmesi,
• Girişimcilik Ekosistemi Faaliyetlerinin Desteklenmesi.
Katılımcılar için Ödenecek Sosyal Güvenlik Primleri Nelerdir?
Katılımcıların programa katılım sağladıkları günler için, 5510 sayılı Kanunun 5. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında hesaplanacak %5,5 oranında sosyal güvenlik prim giderleri ödenecektir.
ODTÜ İŞKUR Gençlik Programı Birim Kontenjanları
İŞKUR Gençlik Programı Tanıtım Sunumu
İŞKUR Gençlik Programının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Genelge