Üniversitemiz fakülte veya enstitülerinin doktor öğretim üyesi, doçent ya da profesör kadrolarından birine atanarak ilk kez görev alacak olan adayların, başvuru ve atanma aşamalarında aşağıdaki koşulları sağlamaları gerekmektedir.*

Başvuru aşaması:

1- Anadili İngilizce olmayan doktor öğretim üyesi, doçent veya profesör unvanıyla atanacak adaylar için Yabancı Dil Sınavı (YDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı (KPDS) veya Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavı’ndan en az 85 puan (Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü için 90 puan**) veya eşdeğerliği kabul edilen uluslararası sınavlardan karşılığı olan puanı almış olmaları istenir.

2- Madde 1’de belirtilen puan; Üniversite düzeyinde minimum puan olup, bazı akademik birim ve programlar daha yüksek puanlar talep edebilir. Bu akademik birim ve programların kadrolarına başvurmak için gerekli minimum dil puanları, Senato tarafından onaylanarak Üniversite web sayfasında ilan edilir. Bir akademik birim için, ders verecek öğretim görevlisi kadrolarına başvurularda aranan minimum puan Senato kararıyla yükseltilmiş ise, o birimlere doktor öğretim üyesi, doçent veya profesör unvanıyla atanacak adaylar için de aynı minimum dil puanı geçerli olacaktır.

3- Yabancı dil sınav belgelerinin son üç yıl içerisinde girilen Merkezi Sınavlar’da alınmış olması gerekir. Üç yıldan daha önceye ait sınav belgesi olan adayların başvuruları, bu belgeleri aldıktan sonra en az iki dönem (9 ay) süreyle eğitim dili İngilizce olan bir yurt dışı üniversite, araştırma kurumu veya uygulama kurumunda lisansüstü eğitim veya araştırma amaçlı ya da öğretim üyesi olarak bulunmaları durumunda, ilgili Fakülte veya Enstitü Yönetim Kurulu’nun kararı ve atamaya yetkili amirin onayı ile kabul edilebilir. Üç yıldan kısa süre geçerliliği olan Merkezi Sınav Belgeleri hakkında ise belgede belirtilen geçerlilik süresi esas alınacaktır.

Atama aşaması:

4- Başvuru koşullarını sağlayan öğretim üyesi adayları İngilizce sözlü mülakata alınırlar.

• Bu sınavların jürisi, Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, Yabancı Diller Yüksek Okulu Modern Diller Bölümü ve Temel İngilizce Bölümü’nden Üniversite Yönetim Kurulu’nca belirlenecek üç öğretim üyesi veya öğretim görevlisinden oluşur. Jüri üyeleri kendi aralarında jüri başkanını belirler. Sınav sonuçları, jüri üyelerinin imzasını taşıyan bir tutanakla, doktor öğretim üyesi adayları için ilgili Fakülte veya Enstitüye, doçent ve profesör adayları için Rektörlüğe gönderilir.
  • Sözlü sınavda başarısız olan adaylar, 6 ay geçmeden tekrar bu sınava giremezler.
  • Anadili İngilizce olan adaylar bu sınavdan muaf tutulur.

İlgili Senato Kararları:

* 21 Nisan 2021 tarih ve 2021/5-2 sayılı Üniversite Senatosu Kararı