Üniversitemiz öğretim üyesi kadrolarına başvuracak olan tüm adayların Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinde ilgili unvan için belirtilen kriterleri sağlamaları gerekmektedir. Üniversitemiz Fakülte veya Enstitü öğretim üyesi kadrolarına başvurularda adayların anılan Yönetmeliğe ek olarak ODTÜ Öğretim Üyesi Atama ve Yükseltme Kriterlerini sağlamaları beklenir. Söz konusu atama ve yükseltme kriterleri, başvuru yapabilmek için gereken minimum koşulları belirtmektedir. Bu kriterlerin sağlanması yükseltme ve atama için gerekli ön koşul olup, yeterli bulunmayabilir. Esas olan jüri değerlendirmesidir ve jüri raporlarında, adayın eserlerinin ve çalışmalarının içerikleri açısından değerlendirilmesi beklenir.

 

Fakülte veya Enstitülerde Öğretim Üyesi Olarak Görev Alacak Adaylarla İlgili Genel Uygulamalar

Tüm kadrolara başvuru aşamasında, sunulan yayınların yayımlanmış olması veya DOI (Digital Object Identifier) numarası almış olması yeterlidir.  (Madde 5)

 

Makalelerin yayımlandığı tarihte ilgili derginin Q kategorisi, adayın makaleyi yayın için gönderdiği tarihteki kategorisinden farklı ise; benzer bir şekilde bir dergi aynı zamanda birden fazla kategoride yer alıyor ise, değerlendirmelerde Q değeri en yüksek kategori dikkate alınacaktır. (Madde 6)

 

Doktor Öğretim Üyelerinin bu kadroya atanmalarından itibaren en geç 12 yıl sonunda doçent kadrosuna atanmak için gerekli koşulları sağlamaları gerekmektedir; aksi halde görev unvanları Öğretim Görevlisi olarak belirlenir. 12 yıl sonunda Doçent kadrosuna atanmak için gerekli koşulları sağlayan Dr. Öğretim Üyeleri, Doçent kadrosuna atanma işlemleri tamamlanıncaya kadar Dr. Öğretim Üyesi unvanıyla görev yapmaya devam eder. İlk 8 yılın sonunda Dr. Öğretim Üyesi kadrosuna yeniden atanabilmek için gerekli koşulları yerine getiremeyen adayların, araştırma ve eğitim performansları için görev yaptıkları birimde detaylı değerlendirmeler yapılır. Bu değerlendirmeler; Fakültelerde ilgili bölümün Dr. Öğretim Üyesi kadrosu dışında bulunan bölüm öğretim üyelerinin katılımıyla, Enstitülerde ise Anabilim Dalı Kurulu tarafından yapılarak Fakülte / Enstitü Yönetim Kuruluna iletilir. Fakülte / Enstitü Yönetim Kurulu ilave uzatma önerisini gerekçeli kararları ile birlikte Rektörlük Makamına sunar. Sunulan bu gerekçeler Üniversite Yönetim Kurulu’nda değerlendirilir ve uygun görülmesi durumunda adaylara Dr. Öğretim Üyesi kadrosunda gerekli koşulları yerine getirmeleri için son kez 4 yıl ek bir süre daha verilir.  Ek süre sonunda Dr. Öğretim Üyelerinden ilk 8 yıl sonundaki koşulları yerine getirmeleri beklenir. İlk 8 yılın sonunda, bu maddede belirtilen süreçlerle uzatma önerisi sunulmayan veya ilave uzatma önerisi Üniversite Yönetim Kurulunca uygun bulunmayan Dr. Öğretim Üyelerinin görev unvanı Öğretim Görevlisi olarak belirlenir. Görev unvanı Öğretim Görevlisi olarak belirlendiğinde yeniden Dr. Öğretim Üyesi unvanına yükseltilmeleri değerlendirmeye alınmaz; ancak Doçent kadrosuna atanmak için gerekli koşullar sağlandığında ilgili kişiler doçent kadrosuna atanmak için başvuruda bulunabilirler. (Madde 7)

 

Doktor Öğretim Üyelerinin görev yaptıkları süre içerisinde analık izni kullanmaları, doğum nedeniyle ücretsiz izin kullanmaları, uzun süreli sağlık raporlarının bulunması, küresel salgın ve doğal afet gibi mücbir sebeplerden doğan süre kayıplarının bulunması halinde; ilk 8 yılın sonunda yeniden atanabilmek için gereken koşulları sağlayamaması ve 7. maddede belirtilen şekilde 4 yıllık ek süre alamaması durumunda 8 yılın sonunda, söz konusu 4 yıllık ek süreyi alması halinde ise 12 yılın sonunda ilgililere ilk 8 yıl sonunda beklenen kriterleri sağlayabilmesi için bahsi geçen kapsamdaki süreler kadar süre tanınır. Ayrıca, ilk 8 yıl içinde doğum nedeniyle ücretsiz izin kullanabilecek durumda olup, kullanmayan veya 12 aydan daha kısa süre bu nedenle ücretsiz izin kullanan doktor öğretim üyelerine bu maddede bahsi geçen kapsamda 12 aylık süre tanınır. Bu durum, 657 sayılı Kanunun 104. maddesinde düzenlendiği şekilde, eşi doğum yapan öğretim üyelerini ve evlat edinme durumlarını kapsar. (Madde 8)