Üniversitemiz öğretim üyesi kadrolarına başvuracak olan tüm adayların Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinde ilgili unvan için belirtilen kriterleri sağlamaları gerekmektedir. Üniversitemiz Fakülte veya Enstitü öğretim üyesi kadrolarına başvurularda adayların anılan Yönetmeliğe ek olarak ODTÜ Öğretim Üyesi Atama ve Yükseltme Kriterlerini sağlamaları beklenir. Söz konusu atama ve yükseltme kriterleri, başvuru yapabilmek için gereken minimum koşulları belirtmektedir. Bu kriterlerin sağlanması yükseltme ve atama için gerekli ön koşul olup, yeterli bulunmayabilir. Esas olan jüri değerlendirmesidir ve jüri raporlarında, adayın eserlerinin ve çalışmalarının içerikleri açısından değerlendirilmesi beklenir.

 

ODTÜ’de ilk kez Fakülte veya Enstitülerde Öğretim Üyesi olarak görev alacak adayların, yeni atama yükseltme kriterlerinin yanında aşağıdaki koşulları da sağlaması gerekir:

    A) Yurt dışında tanınmış bir üniversiteden doktora derecesi almış olması (Doktora derecesini aldığı üniversitenin Times Higher Education (THE) veya QS World University Rankings (QS) sıralamalarına göre dünyada ilk 700 üniversite içinde ya da ilgili bölümün/anabilim dalının/fakültenin alan bazında dünyada ilk 250 içinde olması) ya da,

    B) ODTÜ veya yurt içi diğer üniversitelerden doktora derecesi alındıysa; adayın doktora sonrasında, yurt dışında tanınmış bir üniversitede (THE veya QS sıralamalarına göre dünyada ilk 700 üniversite içinde) veya tanınmış bağımsız bir araştırma kurumunda “akademik üretim süreçlerine” en az iki dönem (9 ay) boyunca ilgili üniversite veya araştırma kurumunda bilfiil bulunarak katılmış olması ve bu çalışmaların ürünlerinin fakültelerde ilgili Fakülte İnsan Kaynakları Komisyonunun (FİKK) olumlu görüşü ve Fakülte Yönetim Kurulu’nun önerisiyle, enstitülerde ilgili Enstitü Yönetim Kurulu’nun önerisiyle Rektörlükçe onaylanması gerekmektedir.

 

Yasada öngörülen değerlendirme sürecine ek olarak, Öğretim Üyesi başvurusunda bulunan tüm adaylardan ders verebilme, eğitim ve araştırma yapabilme yeteneklerini ölçmek amacıyla, tümüyle İngilizce olarak ders veya akademik çalışmalarını içeren bir deneme dersi/semineri vermesi istenir. Adayın başvuru yaptığı bölüm/anabilim dalı kapsamında gerçekleştirmesi gereken deneme dersinde Akademik Kurul değerlendirmesi sonucunda başarılı bulunması gerekmektedir.

Gerek yurt dışı gerek yurt içi doktoralı adaylar için yapılacak olan değerlendirmelerde, aşağıdaki kriterlerin de karşılanması gerekmektedir:

    i) Başvuru yapılan bölümün bağlı bulunduğu Fakülte / anabilim dalının bağlı bulunduğu Enstitü tarafından onaylanmış öğretim elemanı ihtiyaç / temin planına göre, söz konusu adayın alanı itibarıyla ne kadar öncelikli ve üstün olduğunun somut kriterler temelinde değerlendirilmesi;

    ii) Fakültelerin ilgili bölümlerinden veya Enstitülerin ilgili anabilim dalından yurt içinden doktora derecesi almış (ODTÜ dahil) öğretim üyelerinin oranının en fazla %50 olması beklenmektedir; ancak yurt dışından doktora derecesini almış aday temininde güçlükler yaşanması durumunda, Enstitülerde Enstitü Yönetim Kurulu önerisi; Fakültelerde ise Fakülte İnsan Kaynakları Komisyonunun (FİKK) gerekçeli olumlu görüşü ve Fakülte Yönetim Kurulu önerisi sonrasında Rektörlüğün onayıyla bu oran en fazla %60 olabilir. Bu madde öğretim üyesi sayısı 5 ve üzeri olan bölümler/anabilim dalları için geçerli olup; yeni kriterler yürürlüğe girdikten sonra bahsedilen oranın belirtilenin üzerinde olduğu bölümler/anabilim dalları için yeni öğretim üyesi ataması doktorasını yurt dışında tamamlamış adaylar arasından yapılır.

    iii) ODTÜ’de ilk kez öğretim üyesi olarak Fakülte veya Enstitü kadrosunda görev alacak adayların aşağıdaki koşulları sağlaması gerekir (daha önce aşağıda belirtilen koşulları sağlayarak atanmış olduğu ODTÜ öğretim elemanı kadrolarında görevine devam etmekte olanlar ile anadili İngilizce olanlar hariç):

  • Yabancı Dil Sınavı’ndan (YDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı’ndan (ÜDS), Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı’ndan (KPDS) veya Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavı’ndan ODTÜ Senatosu tarafından kabul edilen ve Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanan minimum puanları almış olmak veya bu puanlara eşdeğerliği Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından belirlenen puanı almış olmak.
  • Başvuru koşullarını sağlayan öğretim üyesi adayları, ODTÜ Senatosu tarafından belirlenen koşullarla İngilizce sözlü mülakata alınırlar.

 

Fakülte veya Enstitülerde Öğretim Üyesi Olarak Görev Alacak Adaylarla İlgili Genel Uygulamalar

 

Tüm kadrolara başvuru aşamasında, sunulan yayınların yayımlanmış olması veya DOI (Digital Object Identifier) numarası almış olması yeterlidir. (Madde 5)

 

Makalelerin yayımlandığı tarihte ilgili derginin Q kategorisi, adayın makaleyi yayın için gönderdiği tarihteki kategorisinden farklı ise; benzer bir şekilde bir dergi aynı zamanda birden fazla kategoride yer alıyor ise, değerlendirmelerde Q değeri en yüksek kategori dikkate alınacaktır. (Madde 6)

 

Dr. Öğretim Üyesi kadrolarına başvurularda, aday doktora derecesi almasının üzerinden 4 yıl geçtikten sonra başvuruda bulunduysa; dereceyi takip eden 4 yıldan sonraki her 2 yıl için 1A grubundan bir tam makale ya da ulusal/uluslararası kitap ya da kitap bölümü yayımlamış olması gerekmektedir. (Madde 3)

 

ODTÜ’de öğretim üyesi olmayıp, Üniversitemizce Fakülte veya Enstitülerde açılan Doçent ya da Profesör kadrolarına dışarıdan başvuracak adayların ilgili kadro için yayın ve proje kriterlerinin en az %50 daha fazlasını karşılamaları gerekmektedir (ilgili sayılar hesaplanırken ondalık sayılar yukarıya yuvarlanarak belirlenir). Örneğin:

     a) ODTÜ’den başvuru yapacak adaylar için 3 yayın gerekiyorsa, ODTÜ dışından başvuran adayların 5 yayın yapması gerekmektedir;

     b) ODTÜ’den başvuru yapacak adaylar için 1 proje gerekiyorsa, ODTÜ dışından başvuran adayların 2 proje yapması gerekmektedir.

ODTÜ dışından başvuran adayların lisansüstü tez yürütme koşulunu karşılamaması durumunda ise gerekli olan yayın sayısı ODTÜ’den başvuru yapacak adaylar için belirlenen sayının 2 katı olması beklenir. (Madde 11)

 

Profesör kadrolarına başvurularda gerekli olan proje kriteri için, ilgili sürecin adayın Doçent kadrosuna başvuruda bulunduğu tarihten sonra başlamış olması ve araştırma projesinin süresinin en az aşağıdaki tabloda belirtilen süre kadar olması gerekmektedir. (Madde 4)

Fakülte/Enstitü Minimum Proje Süresi
Fen Edebiyat Fakültesi–Fen Bilimleri ve Matematik  24 ay
Fen Edebiyat Fakültesi–Sosyal  Bilimler 12 ay
Mimarlık Fakültesi 12 ay
Mühendislik Fakültesi 24 ay
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 12 ay
Eğitim Fakültesi 12 ay
Enformatik Enstitüsü 24 ay
Deniz Bilimleri Enstitüsü 24 ay
Uygulamalı Matematik Enstitüsü ve Diğer Enstitüler 12 ay